Tyršův sad

objekt č. 05 | Celý park

Tyršův sad, nacházející se mezi ulicemi Kounicova a Botanická, je jediným doposud oploceným parkem na území města Brna. Zaujímá plochu téměř 17 000 m2, což je přibližně rozloha 3 fotbalových hřišť. Je to parčík s intimní atmosférou, vhodný pro posezení s knížkou nebo popovídání s přáteli. Park je prohlášen kulturní památkou.

Byl založen v roce 1883 na místě bývalého hřbitova. Tuto skutečnost dodnes připomíná litinový kříž z roku 1846 a památník napoleonského generála Rogera Valhuberta padlého v bitvě u Slavkova, který zde byl původně pohřben. V roce 1902 byla v parku a v okolí bývalého hřbitova založena botanická zahrada, která obsahovala přes 2000 druhů rostlin a byla hojně navštěvována školami i veřejností. Po zřízení botanické zahrady na Kotlářské ulici v roce 1922 byla původní zahrada zrušena, plocha parkově upravena a připojena k Tyršovu sadu.

V roce 2000 byla ukončena celková obnova parku dle projektu pana profesora Ivara Otruby. Tyršův sad se díky tomu umístil na 2. pozici/původně místě/ v celostátní soutěži O nejlépe realizované sadovnické dílo roku 2002. Od začátku roku 2008 sídlí v parku ředitelství Veřejné Zeleně města Brna.

V parku naleznete rozárium se sbírkou růží, konstrukci s popínavými rostlinami, dětské hřiště a květinový záhon, ve kterém na jaře kvetou tulipány a v létě září barevné letničky. Specifikem parku je speciální záhon pro lidi se zrakovým postiženým. Jedná se o vyvýšený záhon s rostlinami rozpoznatelnými jinak než zrakem, který je na svém lemu vybaven cedulkami názvů rostlin v Braillově písmu. Tvoří ho různě voňavé, pichlavé nebo naopak na dotek hebké rostlinky. Dále se v parku nachází přes 70 různých druhů stromů a keřů. Z méně známých můžeme uvést například: Břestovec západní, Hlošina úzkolistá, Komule davidova, Nahovětvec kanadský, Netvařec křovitý nebo Zlatici prostřední. V parku byl vysazen „Strom milénia” – jasan úzkolistý, latinsky Fraximus angustifolia. Svědky počátku minulého století, kdy byla v Tyršově sadu botanická zahrada, jsou exotické dřeviny. Jsou jimi například obrovské jerlíny – Sophora japonica, nebo tulipánovník – Liriodendron tulipifera.Tyto dřeviny jsou ozdobou této části města i dnes.

zvuková stopa: Tyršův sad; 2:51, 2,61 MB;

GPS: 49° 12' 9.937"N, 16° 36' 10.104"E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Brontosaurus Nadace Veronica ČRo Brno Město Brno Projekt je volně šiřitelný pro nekomerční účely, pro komerční účely nás kontaktujte.