Pavlovnie plstnatá

objekt č. 07 | Sál Bakaly

Pavlovnie plstnatá, jeden z nejimpozantnějších stromů na evropském kontinentu, se nachází před Sálem Břetislava Bakaly na Žerotínově náměstí.

Náměstí dostalo svůj název podle moravského vlastence Karla ze Žerotína. Sál Břetislava Bakaly je pojmenován po českém dirigentovi a hudebním skladateli. Dnes tato budova funguje jako multifunkční kulturní centrum. Zhruba na jejím místě kdysi stávalo divadlo na Veveří, stálé působiště brněnského Národního divadla. V něm si zahrála taková herecká esa jako byl například Karel Höger nebo Oldřich Nový. Několik let v Národním divadle působil též Břetislav Bakala. Éru divadla na Veveří dnes připomíná pamětní deska umístěná na začátku ulice Veveří.

Pavlovnie plstnatá, latinsky Paulownia tomentosa, je pojmenovaná na počest Anny Pavlovny, dcery ruského cara Pavla I. Její domovinou je ale Čína, proto je známá též jako čínský strom. Velmi brzy se však dostala do Japonska a v roce 1830 také do Evropy. Tato velmi atraktivní dřevina je vysazována v našich zeměpisných šířkách jako okrasný strom zahrad a parků.

Pavlovnie je rychle rostoucí strom dorůstající do výšky 15 – 20 metrů. Je nápadná svými velkými, až 35 cm dlouhými listy. Široce vejčité listy jsou temně zelené a plstnaté. (Někdy bývají zaměňovány s listy katalpy nádherné, která je též součástí stromové stezky). Na jaře upoutají pozornost bohaté laty fialových nebo modrofialových květů, které raší ještě před olistěním. Květy jsou trubkovité a podobají se květům náprstníku. Plody jsou vejčité tobolky, které zůstávají na stromě často až do příštího roku. Zpočátku jsou zelené, s dozráváním dřevnatí a mění barvu na šedohnědou.

Pavlovnie je rostlina velmi odolná vůči znečištění. Dokáže přežít i požár, neboť její kořeny jsou schopny regenerace. Mladé rostliny často zmrznou až k zemi, ale na jaře opět vyraší.

Dřevo pavlovnie je velice lehké, pevné a má výborné rezonanční vlastnosti, proto se v Asii používá na výrobu hudebních nástrojů. Z jemně žilkovaného dřeva se vyrábějí jídelní hůlky. Hebká semena pavlovnie byla od 19. století běžně využívána čínskými obchodníky jako obalový materiál při přepravě porcelánu. V Číně a Japonsku je řezbářství ze dřeva tohoto stromu významným uměleckým řemeslem.

V Číně je starým zvykem zasadit pavlovnii při narození děvčete. Rychle rostoucí strom roste spolu s ní. Před svatbou se strom porazí a vyrobí se z něj předměty do její výbavy.

zvuková stopa: Pavlovnie plstnatá; 3:33, 3,25 MB;

GPS: 49° 11' 53.141"N, 16° 36' 9.289"E

<< předchozí objekt || další objekt >>

. Brontosaurus Nadace Veronica ČRo Brno Město Brno Projekt je volně šiřitelný pro nekomerční účely, pro komerční účely nás kontaktujte.